איך ניתן לקבל פטור משירות מילואים
״יוצאי צבא שנמצאו כשירים לשירות בטחון לפי חוק שירות בטחון ושאינם בשירות סדיר, יימנו עם מערך המילואים, אלא אם קיבלו פטור משירות בטחון לפי הוראות סעיפים 36 או 36א לחוק שירות בטחון״
כיצד מקבלים פטור לפי הוראות סעיפים אלה?
טעמים רבים עשויים להוות עילה לפטור משירות מילואים. ראשית, קיימים המקרים הפוטרים משירות מילואים באופן אוטומטי, כאלה שאין צורך בביצוע מאמץ או פרוצדורה כלשהי בכדי לקבלם;
למשל, פטור מטעמי גיל- לאחרונה, הוחלט לדחות בשנה את השחרור משירות מילואים לכלל יוצאי שירות סדיר. יוצא צבא שאינו קצין ומלאו לו ארבעים ואחת שנים יהיה פטור מחובת שירות בטחון, קצין לעומתו, יהיה פטור מחובת שירות בטחון בגיל ארבעים ושש שנים.
ישנם תפקידים מסוימים שגיל השחרור בהם הוא 50; סיווג זה נקבע על ידי שר הבטחון באישור ועדת החוץ והבטחון. בין התפקידים: טייס.ת, נווט.ת, רופא.ה לוחמ.ת, רבנים צבאיים ונוספים.
נשים משרתות עד גיל 38, אך נשים המשרתות בתפקידי לוחמה, פטורות בגיל זהה לגיל הגברים, קצינה תהא פטורה בגיל ארבעים ושש ומי שאינה קצינה בגיל ארבעים.
מדובר על פטור שניתן באופן אוטומטי ומגיע לכלל החיילים שלא קיבלו שחרור ממילואים עד להגיעם לגיל זה.
פטור לנשים בהריון ניתן הן בשירות סדיר והן משירות מילואים כיוון שהריון מהווה עילה המצדיקה פטור. מדובר על פטור מידי העונה לשם ״פטור מחמת הריון לנשים״. בסך-הכל מדובר בהליך פרוצדורלי שניתן לבצע גם באופן עצמאי; טופס בקשה שיש להגיש לצה״ל, בליווי אסמכתאות, כגון מסמכים רפואיים, התומכות את הבקשה. מרגע הגשת הבקשה יש להמתין לאישור פורמלי מטעם צה״ל שאכן חיילת המילואים משוחררת לצמיתות משירות מילואים פעיל. לעיתים, מדובר בהליך שמתעכב, ולכן יש אופציה לערב עורך-דין צבאי, אשר יסייע בזירוז וייעול ההליך עוד מתחילתו. ברוב התפקידים, נשים מקבלות פטור ממילואים מחמת הריון או הורות באופן אוטומטי, אך ישנם תפקידים בהם דין האישה הוא כדין גבר, ולפיכך, נשים נדרשות לשרת במילואים עד גיל הפטור. בכל מקרה, ייעוץ עם עורך דין צבאי עשוי לסייע לבניית הנתיב הנכון ביותר עבור הלקוחה.
ישנם מקרים בהם בן זוג יכול לקבל פטור ממילואים בעקבות הריון של בת זוגו. מדובר בפטור זמני בלבד, המהווה מענה לפרק הזמן הקריטי בהריון. ככל ומדובר בחייל שבת זוגו בחודש תשיעי להריון והוא מזומן לצו 8- קריאה למילואים בצו חירום, זכאי הוא לפטור ממילואים שנמשכים יותר מארבעה ימים. מדובר בהליך פרוצדורלי פשוט בו נדרש להגיש אישור רפואי לקצינת הקישור ורופא היחידה.
גם נישואין שקרבים, מקנים לחייל מילואים פטור משירות מילואים החל מעשרה ימים לפני יום החתונה ועד עשרה ימים לאחריו, סך-הכל 21 ימים. גם כאן מדובר על פרוצדורה פשוטה יחסית, ובכדי לייעל ולקדם אותו ניתן להיעזר בעורך-דין צבאי.
ישנו פטור בשל צמצום כוחות המילואים המתקבל אוטומטית, בעיקר לחיילים בתפקידים עורפיים. מדובר על פטור שאינו תלוי כלל בחייל המילואים, ונתון אך ורק לשיקולי עלות-תועלת של צה״ל. החיילים הפטורים בגין עילה זו, ישתייכו בעיקר לקבוצת חיילים המשרתים בתפקידים עורפיים וכלליים, ויקבלו פטור באופן אוטומטי. מדובר על הליך גריעה פנימי של צה״ל ולפיכך, אין מקום להגיש בקשה לטובת פטור זה.
פטור מחמת התנהגות רעה
גם במקרה זה, מדובר על פטור שניתן כתוצאה מסינון צה״לי, שמטרתו לגרוע משירות מילואים את כלל המשרתים שבמהלך שירותם התנהגו באופן שאינו הולם [בין אם בשירות הסדיר ובין אם בשירות המילואים], ביצעו עבירות משמעת למיניהן, או שמא עבירות פליליות. ההחלטה מתקבלת באופן יזום על ידי גורמי הצבא, והם מבססים אותה על חומר ראייתי שיש ברשותם. מדובר בפטור שעשוי להוביל למשפט ואף למחבוש. במצב דברים זה, סיבת הפטור תירשם כ-״פוטר ממילואים״, צה״ל למעשה ״מפטר״ את חייל המילואים. אמנם שום מעסיק איננו רשאי לקבל את סיבת הפטור ממילואים, אך ישנן משרות מסוימות בהן יש לגיטימציה לשאול על כך, בייחוד בשירות הבטחון, להם גם עומדים האמצעים לבחינת הנושא והמידע אודות המתמודדים גלוי לפניהם.
וכיצד ניתן לקבל פטור ממילואים עבור מי שאינו עונה על קריטריונים אלה?
ובכן, קיימות הצדקות רבות המהוות עילה לקבלת פטור משירות מילואים, ומומלץ להיעזר בעורך דין צבאי, ולעיתים, ההיוועצות עשויה לקדם את קבלת הפטור משמעותית, ולמנוע הגעה לנקודת אל-חזור, בה הבקשה לפטור נדחית, ואולי גם הערעור.
לא פעם נשאלת השאלה ״האם ניתן לקבל פטור משירות מילואים באמצעות המלצת פסיכולוג?״
בעיה נפשית, בדיוק כמו בעיה פיזית, מאפשרת לקבל פטור משירות מילואים. אך טרם ניגשים להגשת הבקשה, במקרים מסוג זה- חשוב מאוד לפנות לעורך דין צבאי טרם פתיחה בהליך פורמאלי מול צה״ל, ולקבל ליווי של עורכי דין שמכירים את ההליך הצפוי, את הדין הצבאי ובקיאים בו. בכך, תעלה ההסתברות לצליחת התהליך.
לאחר פנייתכם, ההליך יהיה מורכב ממספר שלבים. ראשית, יש למלא בקשה רשמית לצורף קבלת פטור ממילואים על בסיס נפשי. אל הבקשה יש לצרף אסמכתאות רפואיות הנוגעות לבעיה, המאפשרות לקבל פרספקטיבה אודות השפעתה על חיי היום יום, ומהוות הצדקה לפטור משירות מילואים.
בהמשך, תתקיים ועדה רפואית מטעם צה״ל הבוחנת את התשתית העובדתית וההצדקות לבקשה. ניתן להגיע לוועדה הרפואית אך ניתן גם לחתום על הסכמה לקיום הועדה ללא נוכחות. במקביל, רופא ממיין מוסמך יבחן את התשתית הראייתית שהוגשה על ידכם, ויקבע האם החומרים הרפואיים מספקים או שמא יש צורך בהשלמת מסמכים רפואיים.
מדובר בהליך שעשוי להימשך לטווח ארוך, ונוכח החשיבות הכרוכה בו יש לבצע אותו בצורה יסודית, ולהכיר את שלבי ההליך כדי למצות אותו עד תום ובאופן הנכון.
פטור משירות מילואים דרך רופא משפחה, הינו פטור זמני בלבד, המתייחס למקרים נקודתיים בהם ישנה בעיה רפואית שאינה חמורה, אך מונעת מחיילי המילואים להתייצב לצו המילואים. במקרים אלה, ניתן להגיע עם הטופס הרפואי ולבקש לראות רופא יחידה, וככל שרוצים להימנע מלהגיע ליחידה מלכתחילה, ניתן להתייעץ עם עורך דין צבאי בכדי לקדם את ההליך ולמנוע הגעה מיותרת ליחידה.
פטור ממילואים על רקע מצפוני
מדובר על פטור מטעמי מצפון, בו נדרש להוכיח כי טעמי המצפון מונעים מחייל.ת המילואים לשרת הצבא. מדובר על פטור מורכב במיוחד, והוא יינתן רק למי שיוכיחו שמנהלים את אורח חייהם תוך הצמדות ודבקות בגישה פציפיסטית. כיוון שהוכחה מסוג זה אינה פשוטה, חשוב להיעזר בעורך דין צבאי בעל ניסיון בתחום, על מנת לקבל ליווי שיאפשר לצלוח את התהליך בסופו ולקבל פטור ככל שנדרש. מדובר על ייחודיות כיוון שהדורשים את הפטור, שינו את אורח חייהם באופן משמעותי מאז השחרור מהשירות הסדיר, ולכן, נטל ההוכחה אינו פשוט וצה״ל לא מתיר את הפטור בקלות בכלל, בייחוד כשמדובר בחיילי מילואים.
פטור זמני משירות מילואים
מדובר על פטור הדורש הגשת בקשה מסודרת, בהתאם לסיווגו. המשמעות היא, שישנם סוגי עילות שונות המאפשרות פטורים מהסוג הזה, כאשר מדובר לרוב בנסיבות ספציפיות שמונעות את ההגעה באופן נקודתי. לרוב יהיה מדובר בסיבות רפואיות, נסיבות אישיות או מקרי חירום כאלה ואחרים. הקניית הפטור עשויה לדחות את השירות לתאריכים אחרים או לחילופין לפטור את המבקש לגמרי. חלק מהנסיבות המצדיקות פטור זמני: הגדרת ״לקראת הורות״ תחתיה נכללים טיפולי פוריות, חודש תשיעי להריון, אימוץ, שמירת הריון. בנוסף, ישנן נסיבות ״מיוחדות״ כגון תקופת אבל, טיסה לחו״ל, אילוצים מהותיים בעבודה, בלימודים, אם החיילים עתידים להתחתן ועוד. בכל מקרה, מדובר על סוג של פטור שלרוב דורש מענה מהיר מטעם הצבא ולפיכך, ייעוץ עם עורך דין צבאי עשוי לסייע בפתרון מהיר ואף מידי.
איך ניתן להגיש בקשה לפטור ממילואים
בקשה לפטור ממילואים תבוצע באמצעות הגשת טופס 58, שנועד לאפשר שחרור/ דחייה/ קיצור/ הקדמת שירות מילואים. את הטופס ניתן להשיג באתר המילואים. התשובה תינתן דרך האזור האישי באתר המילואים. מדובר בהחלטה שמתקבלת מהר באופן יחסי. לבקשה יש לצרף אסמכתאות התומכות את סיבת הבקשה, כאשר כפי שמפורט במאמר זה, כל עילה דורשת הצדקות שונות. ההמלצה היא לא להגיש את הטופס ללא ביצוע מחקר מעמיק אודות הדרישות טרם הגשתו, בכדי לייעל את התהליך ולא להיגרר להליך ערעור.
פטור ממילואים בעקבות ניתוח
ישנה חשיבות למועד קביעת הניתוח. ככל שמדובר בניתוח שנקבע לפני שהתקבל הזימון לשירות המילואים, יש להעביר את הטפסים הרלוונטיים לרופא צבאי בכדי שיבחן את דחיפות קיום הניתוח ויקבע האם יש לבטח את הזימון לשירות המילואים ובכך יעניק פטור זמני משירות מילואים, או שמא יש לדרוש לדחות את הניתוח. ככל שמדובר בניתוח פתע, יש להעביר את המסמכים ליחידה מהר ככל שניתן ולדרוש ימי מחלה מהרופא האזרחי, על מנת שאי ההתייצבות לשירות המילואים תוכר, ובכדי למנוע הכרזה על נפקדות.
פטור ממילואים בעקבות ירידה בפרופיל
במקרה הזה מדובר על מי שביצע שירות סדיר מלא בצבא ולאחר השירות הצבאי, מקרה או מקרים רפואיים מסוימים הביאו לירידה בפרופיל הצבאי, אשר דורשת לבצע התאמות לטובת שירות המילואים. מדובר על תהליך שיכול להתקיים בשני צירים- ציר רפואי פיזי, שאז מדובר בקיום ועדה רפואית לטובת הורדת הפרופיל, וציר רפואי נפשי, שדורש פגישה עם קצין בריאות הנפש או מי מטעמו, על מנת לבחון את הורדת הפרופיל. לרוב פטור ממילואים יינתן בעקבות קביעת פרופיל 45- המעיד על בעיה רפואית משמעותית ובמקרים מסוימים מאפשר אף לקבל פטור אוטומטי ממילואים; במקרה כמו זה סיבת הפטור תהא צמצום כוחות המילואים. פטור כמובן יקבע בעקבות קביעת פרופיל 21 הניתן על רקע רפואי או נפשי ופוטר אוטומטית מכל סוג של שירות צבאי.
פטור ממילואים על אי התאמה
גם כאן מדובר על פטור שניתן באופן חד-צדדי, על ידי צה״ל, לאחר ביצוע סינון בכדי לפלוט את מי שלא מתאים לשירות המילואים מסד״כ מערך המילואים. ככלל, תחת הגדרת ׳אי התאמה׳ יחוס מי שמגלה חוסר מוטיבציה לשרת במילואים, שאינו נענה לצווי מילואים. לרוב, מדובר על אקט פיקודי, המלצת מפקד לפטור עשויה לגרוע את החייל משירות המילואים. ישנם רבדים שעשויים לזרז פטור מסוג זה, הכל תלוי נסיבות ואופי של החייל. מומלץ לקבל ליווי של עורך דין צבאי.
פטור ממילואים מטעמי דת
יכול שאדם עבר דרך מסוימת במהלך חייו לאחר שסיים את השירות, התחזק והתקרב לדת, ובכך אורח חייו השתנו עד כדי כך שמטעמי דת, אינו יכול להגיע לשירות המילואים. יש להוכיח כי החיילים חיים אורח חיים דתי לחלוטין באמצעות אסמכתאות כאלה ואחרות- במקרים כאלה מדובר בשלל מסמכים שניתן להגיש אך חשוב לקבל ייעוץ מקצועי מעורך דין צבאי לפני כן, על מנת לבצע פעולות מקדמות בלבד. צה״ל בוחן את מהימנות הדברים בשלל דרכים, ולפיכך, יש חשיבות ללווי של עורך דין שמכיר את התנהלות הצבא בהקשר זה.
פטור ממילואים למשפחה מרובת ילדים
הורים לשישה ילדים ומעלה זכאים שלא לשרת ביחידה שנמצאת בייעוד קדמי. מי שנמצאים בייעוד עורפי, לא ישרתו יותר מ-21 ימי מילואים. מדובר על פטור אוטומטי שלא מצריך למלא טופס כלשהו.