העמדה לדין בגין סירוב לבדיקת שתן
במאמר קודם בבלוג זה, דנו ביכולת של גורמי צה"ל לדרוש בדיקת שתן של חייל כחלק מניסיון לאתר שימוש בסמים של אותו החייל. ציינו את שני המצבים בהם מצווים על חייל לתת בדיקת שתן; כשהראשון הוא בעקבות צו מקצין שיפוט בכיר (קש"ב) והשני הוא במקרה בו לא ניתן צו ואין חשד סביר שאכן השתמש בסמים ובמקרה כזה עומדת לחייל זכות סירוב לבקשה. במאמר זה נתמקד במדיניות העמדה לדין של התביעה, כך שתוכלו להבין מה הסיכונים בהליך שכזה וכיצד עליכם להתנהל בו.
מדיניות ההעמדה לדין של התביעה
יצא כנגדך צו קש"ב שקובע כי עלייך צריך למסור דגימת שתן וסירבת? בהתקיים כל התנאים הבאים ביחד, ככל הנראה תעמוד לדין משמעתי ביחידה (ולא בבית משפט צבאי).
- לא מדובר בקצין בשירות חובה או במשרת קבע – משרתי קבע וקצינים אשר סירבו לבצע בדיקת שתן והתנאים שנציין למטה חלים, יעמוד כנגדם כתב אישום בגין התנהגות שאינה הולמת.
- אין הרשעות קודמות בעבירות סמים – תנאי זה כולל גם עבירות של סירוב להיבדק, כלומר אם סירבתם בעבר, ייתכן שהפעם לא תוכלו לסיים את הפרשה בדין משמעתי.
- אין חשד לקיום עבירות נוספות לצד עבירת סירוב הבדיקה – תנאי זה דורש שפרט לעבירת הסירוב להיבדק, כנגד החייל לא יהיו חשדות שהוא ברגע זה מחזיק סם או שהיו כנגדו חשדות כאלו בתחילת ניהול התיק.
- לא מתנהלת חקירה פלילית נגד החייל במשטרה או במצ"ח בחשד לביצוע עבירות מעולם הסמים. חשוב לשים לב כאן שבמקרה ויצא צו קש"ב למתן דגימת שתן של חייל, וסירב החייל אך טרם נשפט, ובזמן המתנתו למשפט יצא צו קש"ב נוסף, התביעה הצבאית תעמיד את החייל לדין בגין שני המעשים!
- אין תיק חקירה קודם במצ"ח לחייל, הקשור בעבירות הקשורות להחזקת קנאביס.
בהזדמנות זו חשוב להבהיר את המינוח של צה"ל בסעיפים אלו. מבחינת התביעה הצבאית, המונח: "עבירת סמים" בהקשר סירוב לבדיקה, כוללות גם עבירות של נהיגה בשכרות, סירוב לבדיקת שכרות (בדיקת ינשוף) ונהיגה תחת השפעת סמים או משקאות משכרים. כלומר מקרה מהעבר של נהיגה בשכרות יוכל להשפיע על צורת ההעמידה לדין והענישה בכל הקשור לסירוב להיבדק. אם נסתכל שוב על סעיף 2 למעלה נוכל להבין שצריך לקרוא אותו ככולל גם עבירה כגון נהיגה בשכרות.
אם החייל שסירב למסור דגימת שתן לא עונה על התנאים המצוינים לעיל, יוגש נגדו כתב אישום אשר כפי שצוין במאמר הקודם, בעבירה שהעונש הקבוע לצידה הוא עד שנתיים מאסר, תוצאה שאף אחד לא רוצה להגיע אליה.
מדיניות המעצר של התביעה הצבאית בסירוב לבדיקת סמים
בדרך כלל, בעבירות של סירוב לבדיקה (סירוב לצו קש"ב), התביעה הצבאית לא תבקש לעצור את החשוד. עתירה למעצר תתרחש בדרך כלל או כאשר כבר קיים קיום של מאסר מותנה נגד החייל או כאשר מדובר בסירובים חוזרים ונשנים של החייל לבצע את הבדיקה.
נושא בדיקות השתן והזכויות העומדות לכם, החיילים, הינו מורכב ודורש מיומנות מקצועית בתחום. אנחנו במשרדנו נפעל כדי לייצג את האינטרסים שלכם בצורה הטובה ביותר! אנו מזמינים אתכם לפנות אלינו כדי שנעניק לכם את הסיוע המשפטי המקצועי והמתאים ביותר עבור כל אחד ואחת מכם ומכן. ביחד, נוכל לסיים את ההליך בצורה הטובה ביותר!