מעצר ומאסר צבאי – שאלות ותשובות
מה ההבדל בין מעצר למאסר? מהם סוגי המעצרים?
מאסר זה כאשר חייל הועמד לדין הורשע וכעת עליו לרצות את עונשו בכלא. לעומת זאת, מעצר עד תום ההליכים זהו מעצר אחרי הגשת כתב אישום אבל לפני הרשעה, במעמד על״מ (עצור לפני משפט). בשני המקרים החיילים יהיו בכלא 'נווה צדק (כלא 10), אך תנאי הכליאה מעט שונים. תקופת מעצר זו יכולה להיות עד תשעה חודשים, ובמקרים חריגים ניתן להאריכה אף יותר. עילות המעצר יכולות להיות: חשש משיבוש הליכי משפט, סיכון לשלום הציבור, אדם או מדינה, וחשש לפגיעה חמורה או ממשית במשמעת הצבא.
קיים גם מעצר חשודים, מעצר לצורכי חקירה – מעצר של החייל עוד לפני שהוגש כנגדו כתב אישום במידה וקיים חשש שהחשוד ישבש הליכי חקירה, יסכן את שלום הציבור או הצבא, בעקבות פגיעה חמורה וממשית במשמעת הצבא או שיש צורך להשאירו במעצר לצורך השלמת החקירה (סמכות מוגבלת). ככלל, תקופתו תהייה מספר ימים, אך המעצר יכול להיות מוארך מעת לעת. במקרים החריגים בית דין צבאי מחוזי יכול להורות עד תקופת מעצר של עד שלושים יום במצטבר
מהן חלופות מעצר?
חלופות מעצר הן כלי שבאמצעותו ניתן להשיג את מטרת המעצר שלא באמצעות מעצר. באזרחות חלופת המעצר המקובלת מלבד דמי ערבות היא מעצר בית, אולם בהליך צבאי אין אפשרות למעצר בית, אלא קיימת אפשרות של ״מעצר פתוח/ מעצר ביחידה״ שזה למעשה סוג של ריתוק בבסיס (הבסיס הרי נחשב ביתו של החייל). כמו כן גם האפשרות של שחרור בערבות מוגבלת, בדר״כ רק לאלו שנמצאים כבר בהליכי שחרור מהצבא (מי ש״זיקתם לשירות מוגבלת ומצומצמת״), או בנסיבות מאוד חריגות נוספות (כמו הסדר הקפאה לדוגמה)
למה לצפות? מה סדר היום ואיך הדברים מתנהלים בכלא?
בכלא הצבאי כמו בבסיס צבאי יש חלוקה לפלוגות, מחלקות וכיתות, כאשר בכל פלוגה מפקדים בדרגות שונות וקצין שעומד בראשם. בכלא, כמו בבסיס, יש מש״קית ת״ש, מש״קית הוראה, חובש, וצוות קב״נים.
סדר היום בבסיס הכליאה מזכיר קצת סדר יום בטירונות: השקמה, מסדר בוקר, מטלות והתארגנות בוקר, לאחר מכן מטלות, תורניות, שיעורים וסדנאות, מסדר צהריים וארוחת צהריים, הפסקה ועבודות, ספירת ערב וארוחת ערב, הפסקות וטלפונים, מסדר אחרון לפני שינה וסגירת תאים.
בכלא יש זמנים בהם ניתן לראות טלוויזיה, יש קנטינה – ברגע שהכלוא מגיע לבסיס הכליאה נפתח לו חשבון וירטואלי אליו מוזרם מידי יום סכום מסוים באמצעותו יכול לרכוש מוצרים כגון: סיגריות, שתייה וחטיפים.
פקודה הניתנת ממפקד לחייל בכלא, היא פקודה לכל דבר והפרתה נחשבת להפרת פקודה שהינה עבירה במשפט הצבאי. על כן, גם אם ניתנת לכם הוראה שאינה נראית לכם, קודם בצעו אותה ולאחר מכן התייעצו עם עו״ד לגבי מה יש לעשות בנדון.
על הפרות משמעת נענשים הכלואים בשלילת שיחות טלפון, אפשרות לגשת לקנטינה, ביקורים ועוד. לעיתים יכולים להיענש גם בימים נוספים בפועל.
כל כלוא זכאי ל-7 דקות שיחה ביום למשפחתו, בצורה לא מוגבלת וסבירה לעורך דינו. לכלואים ב'קציניה' זכויות מורחבות לענין זה
מה כלוא יכול להכניס לבסיס הכליאה?
חפצים אישיים: תמונות משפחתיות, טבעת נישואין, שעון יד, תיק אישי, טלכרט (כרטיס חיוג בטלפון), מסמכים אישיים, ביגוד ומצעים, ספרות וכלי כתיבה ומוצרי היגיינה. מוצרים אחרים יופקדו בפיקדון עם כניסתו של הכלוא לכלא ויוחזרו לו לאחר סיום מאסרו/ מעצרו.
האם יש חופשות ממעצר או מאסר?
במקרה של חלופת מעצר, לדוגמה מעצר פתוח, החופשות הן באישור בית הדין. במקרה של מעצר או מאסר בכליאה, החופשות נתונות לשיקול דעת מפקד הכלא, בהתאם לנהלים הקבועים. המעמד של הכלוא כעצור לפני משפט, ככלל מקשה על בקשת החופשה. במקרים מאוד מסויימים לאחר סירוב מפקד הכלא אפשר לפנות לבית הדין.
איך מתאמים ביקור?
ביקור ניתן לתאם באתר visits.digitalmp.org
שם גם יש רשימת ציוד שניתן להכניס לכלא הצבאי.
ייעוץ משפטי
בכל מקרה של חקירה והגשת כתב אישום מומלץ להיוועץ בעו״ד כבר מההתחלה. עורך הדין יכול ורצוי שילווה את החייל כבר משלבי החקירה כדי להימנע ממעצרו וכן מהגשת כתב אישום, גם במידה ונעצר עוה״ד ידאג לשמירה על זכויותיו והתנהלות מול הגורמים השונים כדי להביא לשחרור בהקדם או לחילופין שחרור לחלופת מעצר. לאחר הגשת כתב האישום כמעט בלתי אפשרי להתנהל ללא עורך דין, הן לצורך ההליך המשפטי עצמו והן לצורך שמירה על זכויותיו של העצור במידה ונעצר.