שימוע לפני הגשת כתב אישום פלילי במסגרת הצבא
ייתכן שחלקכם שמעתם או נתקלתם במונח "שימוע" לפני הגשת כתב אישום בהליך הפלילי. אנו סבורים כי מדובר בהליך חשוב מאוד אשר יכול להשפיע בצורה דרמטית על ההליך הפלילי עצמו אך רבים נוטים לזלזל בו או להעריך אותו בחסר. במאמר זה נדון בהליך השימוע ובחשיבותו בתקווה שבסופו תבינו את החשיבות של התייעצות עם עורך דין שיוכל לעזור לכם בהליך. הבה נתחיל.
מה זה שימוע לפני הגשת כתב אישום?
בעבירות מסויימות, החמורות יותר שבהן, או הרגישות יותר בהן, לפני הגשת כתב אישום התביעה מאפשרת הזדמנות לחשודים לשכנע אותה להמנע מהגשת כתב אישום, ובעצם לסגור את התיק.
למה צריך שימוע? שימוע לפני הגשת כתב אישום
אנו יודעים כי עומדת חזקת החפות לכל אדם עד אשר יקבע אחרת במשפט. עם זאת, עצם הגשת כתב אישום בדרך כלל מלווה בעננה של "אשמה" גם אם לבסוף זו תתברר כשגויה. בנוסף הגשת כתב אישום מחייבת את הנאשם להוציא כספים כדי להגן על עצמו ואין לשכוח שמרגע שהוגש כתב אישום הוא חשוף לכולם מה שגורר הרעה נוספת במצבו של הנאשם. בשביל להקל על הסיטואציה הקשה הזו פותחה פרקטיקת השימוע שזכתה לעיגון בחקיקה.
כיצד זכות השימוע מתבטאת בפרקטיקה?
ראשית חשוב להבהיר שעומדת לכם זכות שימוע רק במקרים בהם כתב האישום עוסק בעבירה מסוג פשע (עבירה אשר בגינה צפוי מאסר של שלוש שנים ומעלה). התביעה הצבאית מחויבת להעביר לכם הודעה בה תהיה התייחסות כללית לגבי החשדות, יידוע כי אתם יכולים לפנות לרשות התביעה כדי לקבל את כתב החשדות המפורט, זכותכם לפנות לתביעה בבקשה להימנע מהגשת כתב אישום, קיומה של אפשרות מצדכם להשמיע טענותיכם בעל פה וזכותם לגבי עיון בחומרי החקירה. מיום קבלת ההודעה המדוברת, מתחיל לרוץ טיימר של 30 ימים בהם אתם רשאים לפנות לתביעה בבקשה להימנע מכתב האישום, אין זה מבטיח שאכן כתב אישום לא יוגש כמובן.
השימוע
מלכתחילה חשוב לעמוד על זכותכם לעיין בחומר החקירה עליו מבוסס כתב האישום, זכות זו קמה רק ברגע שהוגש כתב אישום, כלומר אתם לא יכולים לעיין בחומר החקירה בזמן שהחקירה בעיצומה. את טענותיכם אתם יכולים להעלות בכתב או בעל פה, מרגע שהתביעה הסכימה לשימוע בעל פה עליה לקיים את השימוע בתוך 30 ימים מיום קבלת המכתב אצל החשוד, אלא אם סוכם אחרת בין הצדדים. במהלך השימוע אתם לא יכולים להתנהג כאילו מדובר במשפט "מוקדם", ויש הגבלה על סוג הטענות שאתם יכולים להעלות. ככלל מטרתנו בשימוע הינה להראות כי חומר הראיות או האינטרס הציבורי אינם מצדיקים את הגשת כתב האישום.
בשימוע צריך גם להזהר! אחרי השימוע התביעה יכולה להשלים את איסוף הראיות נגדכם, בעקבות הטענות שהעליתם, לכן אם ללכת לשימוע ומה להגיד במהלכו זה שיקול לא פשוט, וחייבים לעשות את זה על סמך ניסיון מקצועי, ושקילת האלטרנטיבות.
אם כך אז למה צריך עורך דין צבאי? השימוע הינו כלי קריטי בעבודתנו הפלילית ובהשפעה על ההליך הפלילי הצפוי. בעזרת ניהול הליך השימוע בצורה האידאלית ייתכן ואף התביעה הצבאית תוותר על הגשת כתב האישום כולו ועל הקשיים הכלכליים והנפשיים הנלווים להליך שכזה. לכן אנחנו מפצירים בכם, אל תוותרו על זכות השימוע! ברגע שקיבלתם הודעה על כוונה להגיש כתב אישום תרימו את הטלפון ותפנו אלינו. לאורך שנות עבודתנו התעסקנו עם תיקים פליליים רבים מתוכם עסקנו בהליכי שימוע רבים ואנו יודעים כיצד עלינו להתנהל בהליך שכזה. תפנו אלינו וביחד נצליח לעבור את ההליך הלא נעים הזה בצורה החלקה והאידיאלית ביותר, אנחנו כאן בשבילכם!