
תפקיד הוועדה הרפואית העליונה בערעור על פרופיל צבא
ועדה רפואית עליונה, מהווה את הגורם המכריע במקרים בהם מדובר בתהליך ערעור על פרופיל רפואי בצבא, המתרחש במקרים בהם חיילים מרגישים כי אינם מתאימים לפרופיל הרפואי שנקבע להם ו/או סבורים כי יש לשנות את הפרופיל. במצבים אלו, עומדת לרשות כל חייל האפשרות לפנות לוועדה הרפואית על מנת שזו תבחן את המקרה ותעריך אם יש מקום לבצע שינוי בפרופיל הצבאי.
חשוב לציין כי ועדה רפואית עליונה מתכנסת במקרים בהם נקבע לחייל פרופיל כשיר והוא מבקש פרופיל לא כשיר – ולהפך. לא כאשר מדובר בשינוי של פרופיל רפואי בתחום הכשירות (כלומר כשאין מחלוקת כי החייל כשיר, רק השאלה לאיזה תפקיד).
בועדה הרפואית העליונה ניתן להיות מיוצגים על ידי עו"ד, ומלווים על ידי קרובי משפחה.
איך הוועדה הרפואית בוחנת את הערעור על פרופיל צבאי?
החלטות הועדה הרפואית בצבא בכל הנוגע לשינוי הפרופיל, מתקבלות בהתאמה למספר פרמטרים מרכזיים, ביניהם:
- המסמכים הרפואיים המוגשים על ידי החייל המערער – מסמכים אלו כוללים את כל סוגי המסמכים שהחייל המערער יכול להמציא, לרבות, היסטוריה רפואית, ממצאי בדיקות רפואיות עדכניות, חוות דעת של רופאים מומחים ונתונים מומחים נוספים שיכולים להשפיע על ההחלטה.
- מצבו הרפואי העדכני של החייל המערער – הוועדה הרפואית מבססת את החלטה על מצבו הרפואי העדכני ביותר של החייל, ולכן, חשוב לעדכן את חברי הועדה בכל שינוי שחל במצב הרפואי מאז קביעת הפרופיל הצבאי הקודם.
- המלצות רפואיות מצד רופאים צבאיים – קבלת ההחלטה בנוגע לערעור מתקבלת לאחר קבלת חוות דעת מרופאים צבאיים. בנוסף, הוועדה מסתמכת על המלצות רופאים מומחים מתחומי רפואה שונים.
מהם הקריטריונים שעליהם הוועדה הרפואית מתבססת בקביעת הפרופיל?
הועדה הרפואית העליונה, כמו גם ועדה רפואית, מסתמכת על התקנות הרלוונטיות וספר הפרופילים, כשבין השיקולים ישנם מספר קריטריונים מרכזיים לפיהם חברי הוועדה הרפואית בצבא, בוחנת את מצבו הבריאותי – רפואי של החייל המערער, ביניהם: חומרת הבעיה הרפואית עימה מתמודד החייל, השפעת המצב הרפואי בריאותי על היכולת הצבאית, ההיסטוריה הרפואית של החייל, סוג הפגיעה ו/או המגבלה (במידה וקיימת), וכמובן, חוות דעת ממומחים רפואיים.
מהי החשיבות של חוות דעת רפואית בהליך הערעור?
חוות הדעת הרפואית מהווה חלק מרכזי בתהליך הערעור על הפרופיל הרפואי הצבאי. חוות הדעת עצמה יכולה לשמש כראיה ראשית התומכת בבקשת החייל לשינוי הפרופיל רפואי צבא, כאשר עומדת לרשות החייל המערער האפשרות להסתייע בחוות דעת רפואית חיצונית המוכיחה כי הבעיה הרפואית ממנה הוא סובל הינה חמורה יותר מזו שנקבע על ידי הרופאים הצבאיים – או להפך. חוות דעת רפואיות למטרות הגשת הערעור, מומלץ שתכלול את המרכיבים הבאים: אבחון רפואי מפורט, הצגת טיפולים ו/או ניתוחים שבוצעו והיו נחוצים או צפויים, הערכה של השפעת המצב הרפואי על תפקוד החייל.
כיצד להכין את עצמך לקראת הדיון בוועדה הרפואית?
על מנת להיערך בהתאם לקראת הדיון בוועדה הרפואית וכדי להעלות את סיכוי ההצלחה של הערעור על הפרופיל הצבאי, מומלץ לנקוט בפעולות הבאות:
- הכנה מקדימה של כל המסמכים הרפואיים אותם אתם מעוניינים להציג לחברי הוועדה
- הצגת המידע באופן מסודר ומדויק – תיאור המצב באופן בהיר ונהיר, תסייע לחברי הוועדה להבין את חומרת המצב הרפואי עימו אתה מתמודד ובגינו אתה דורש לשנות את הפרופיל
- סימולציה בכל הנוגע לאופן בו אתם עונים על שאלות הוועדה ו/או מציגים את מצבכם הרפואי באופן כזה שחברי הועדה יבינו את חומרת המצב ממנו אתם סובלים
- היוועצות עם רופאים מומחים בכל הנוגע לאופן בו אתם מציגים את הבעיה הרפואית עימה אתם מתמודדים
מהן האפשרויות אם הוועדה הרפואית דחתה את הערעור?
בכל אותם מקרים בהם הוועדה הרפואית דוחה את הבקשה לשינוי פרופיל רפואי, עומדות בפניכם מספר אפשרויות אותן חשוב לנקוט בזמן, ביניהן:
- פנייה יזומה לייעוץ משפטי – אתם יכולים לפנות לעורך דין צבאי המתמחה בדיני צה"ל וזכויות חיילים, על מנת לבחון את דרכי הפעולה שלם
- הגשת בקשה לשינוי פרופיל רפואי נוסף, במקרה של החמרה במצב הרפואי, או הטבה בו.
אם גם אתם רוצים להגדיל את הסיכויים שלכם לקבלת הערעור לצורך שינוי הפרופיל הצבאי, אנו מזמינים אתכם ליצור איתנו קשר עוד היום.