את נושא שירות סיום הקבע לא נוכל לסכם במאמר אחד קצר. מדובר בנושא רחב אשר ניתן לדון בו מכמה זוויות. במאמר זה נדון בשחרור חייל קבע, בהבדל שבין ההליך השחרור כשמדובר בהתחייבות פתוחה אל מול התחייבות קשיחה, הליך בחינת הבקשה וכמובן, כהרגלנו, נדון גם בסוגיות "מינוריות" שראויות לציון.
לפני שנצלול לאפשרויות השחרור העומדות בפניכם כמשרתי קבע, לשוב להבהיר מה ההבדל בין התחייבות קשיחה להתחייבות פתוחה, זאת נוכח ההבדלים הקיימים בפקודה בכל הקשור לשחרור משרתים אשר מחויבותם מסווגת באחת משני הסוגים האלו. התחייבות קשיחה הינה התחייבות לשירות שלגביה נקבע בפקודות צה"ל כי לא ניתן לסיימה בהודעה חד צדדית של החייל, כלומר ישנו הכרח שצה"ל יסכים לשחרור התחייבות כזו. בניגוד לכך, יש לנו התחייבות פתוחה שהיא מוגדרת כהתחייבות לשירות קבע באופן שאינו התחייבות קשיחה, במילים אחרות התחייבות שניתן לסיימה בהודעה חד צדדית של החייל. אחרי שהבהרנו את זה, מה האפשרויות העומדות בפניכם?
הפסקת שירות ביוזמתכם
התחייבות פתוחה
אם אתם משרתים תחת תנאי התחייבות פתוחה תוכלו לבקש להפסיק את השירות ע"י מסירת הודעה בכתב 60 ימים לפחות לפני המועד בו אתם מבקשים לסיים את השירות. לאחר הודעתכם, הגוף המחליט יקבעו את מועד סיום השירות, ונבהיר שמדובר בזמן של עד שנה מיום קבלת הודעתכם.
שתי נקודות שחשוב להבהיר כאן: אם שוחררתם באופן זה, רשויות צה"ל יראו אתכם, בכל הקשור למענק השחרור, כמי שסיים את תקופת השירות הצבאי שלו בלי הארכה. נקודה שנייה שחשוב לשים עליה את הדגש הינה האיסור על חזרה מבקשת הפסקת שירות, כלומר ברגע שהגשתם בקשה להפסקת השירות, אין לכם אפשרות לחזור בכם.
לאחר שהודעתם על הפסקת השירות אתם תוזמנו לראיון אצל מפקד בדרגת סא"ל ומעלה ותפרטו בפניו את בקשתכם ß הבקשה עוברת לבחינת הרשות המחליטה ß תתבצע בחינה של חובות שאולי נשארו לכם כלפי צה"ל אשר לאחריה תקבלו את אישור השחרור. מזל טוב!
התחייבות קשיחה
גם כאן, עליכם לפנות למפקדים שלכם 60 ימים לפני המועד בו אתם מבקשים להתיר התחייבות והם יעבירו את הבקשה לגורם הסגל בחיל שלכם שיבחן את הבקשה. מכאן הבקשה עוברת לאישור אכ"א או למי שיוסמך לכל והחלטה תועבר אליכם חזרה בכתב. בהנחה ובקשתכם נדחתה, יש לכם זכות ערעור על ההחלטה שעליכם להגיש תוך 14 ימים ממועד קבלת הדחיה. ייתכן שעולה לכם השאלה "האם יש לי רק הזדמנות אחת?" ואני שמח להגיד שהתשובה היא לא. אתם יכולים לפנות בשנית אם: (1) עלו נימוקים חדשים שאתם יכולים לטעון שלא עלו בבקשה הראשונה או (2) אם חלפו לפחות שישה חודשים מיום הגשת הבקשה הראשונה.
עד כאן חלק מספר 1 בנושא שחרור משרתי הקבע. דנו במקרים בהם אתם אלו היוזמים את התרת ההתחייבות שלכם מצה"ל, אך כמובן שישנם מקרים בהם צה"ל הוא זה המורה על התרת ההתחייבות, מה הם המקרים האלו ואיך נראה התהליך? על הדברים האלו נדבר בפרק הבא. בהמשך המאמרים נדון גם בהתרת התחייבות בעילת צמצמום כוחות סדירים, תפקוד לקוי, התנהגות רעה והיעדר אופק תעסוקתי. בהחלט יש לכם סיבה להמשיך לעקוב. בכל שאלה שעולה לכם, אנא מכם, פנו אלינו כדי שנוכל לעזור לכם לפתור את הבעיה בהקדם ובצורה הקלה ביותר!