אוכלוסיית היעד של הפקודה הממסגרת את העילה הזו הם קצינים ונגדים המשרתים בשירות הקבע וטרם הגיעו לגיל המרבי (גיל 40) ביום קבלת ההודעה על שחרורם או שהגיעו לגיל המרבי, אבל לא השלימו שמונה שנים בשירות הקבע ביום קבלת ההודעה.
עילות שחרור מטעמים תפקודיים
מטרת ההוראה היא לקבוע נוהל שחרור משירות קבע ביוזמת רשויות הצבא מטעמים תפקודיים והיא כוללת שתי עילות מרכזיות, עילת התפקוד הלקוי ועילת היעדר אופק השירות.
מהי עילת התפקוד הלקוי? הגורם המוסמך יכול להורות על שחרור משירות קבע בטענת "תפקוד לקוי", זאת בהסתמך על נתוני סיווג והערכה וקריטריונים כללים שנקבעים במדיניות אכ"א ומחלקת הסגל זאת תוך התחשבות במעמד הקבע (קצר/ראשוני וכו') כולל בין היתר הנתונים הבאים: הדירוג החילי; הערכות עמיתים; רקע משמעתי; חוות הדעת התקופתית; התנהגותו בתקופת הניסיון אם ניתנה לו.
מהי עילת העידר אופק השירות? עילה זו חלה בצורה שונה על קצינים ועל נגדים.
לגבי קצינים: הגורם המוסמך יכול להורות על שחרור של קצין בקבע קצר או ראשוני מטעמי "העידר אופק שירות" אם לקראת תום מילוי התפקיד של הקצין קיימת סברה לגורם המוסמך שקיימים סיכויים נמוכים שהקצין יקודם. לחלופין הגורם המוסמך רשאי להורות על שחרור אם לקראת תום מילוי התפקיד, התמודד הקצין על שלושה תפקידים ולא מונה לאף אחד מהם מה שמעלה את הסברה של הגורם המוסמך כי הסיכויים להשתלב בתפקידים כאלו בעתיד נמוך.
לגבי נגדים: גם כאן ישנה מדיניות הנקבעת ע"י אכ"א-מחלקת הסגל והגורם המוסמך רשאי להורות על שחרור של נגד מן השירות בקבע קצר או ראשוני נוכח התרשמותו שאין לנגד המדובר אופק שירותי. בנוסף, אם לקראת תום פרק הזמן המינימלי שנקבע בכדי שנגד יקבל קידום לדרגת רס"ם, מי שאחראי על מינוי זה בחן את הנגד פעמיים בתקופה העולה על שנה, והחליט לא לקדם אותו, הגורם המוסמך רשאי לשחררו משירות הקבע.
גם בעילת היעדר אופק השירות, בדומה לעילת התפקוד הלקוי, הגורם המוסמך יבחן קריטריונים שונים כגון: מסלול השירות; סיכויי הקידום; הדירוג החילי; חוות דעת תקופתית; הערכות עמיתים ובנוסף הגורם המוסמך נדרש לבחון גם שיקולים אישיים בדומה לשחרור מטעמים ארגוניים (גם כשמדובר על שחרור מטעמי היעדר אופק שירות וגם כשמדובר בשחרור מטעמי תפקוד לקוי).
מהו הליך השחרור הצפוי לכם?
כשאנחנו מדברים על שחרור בתאריך תום השירות של משרת בקבע קצר או קבע ראשוני ההליך זהה להליך השחרור כמו שהצגנו בפניכם במאמר שדן בשחרור קבע ביוזמת המערכת.
לגבי משרת בקבע מובהק שהשלים שנה בשירות הקבע הסיטואציה כבר שונה ויש להבהירה. הגורם המוסמך יכול לשחרר משרת בקבע מובהק אלא אם מדובר במי שמלאו לו 36 שנים ובנוסף הוא השלים שירות קבע של 10 שנים. כשהגורם המוסמך יחליט לשחרר את משרת הקבע הנ"ל עליו לתת לו התראה מראש של שלושה חודשים ואין הבדל אם מדובר בהתראה שאומרת "לא נאריך את שירותך" לבין הודעה שאומרת "אנחנו מפסיקים באמצע את שירותך". בהודעה שתקבלו, גורמי הצבא צריכים לפרט את הנימוקים מדוע שחררו אתכם ובמקביל זימון שיאפשר לכם להגיע ולטעון בפני הגורם הרלוונטי את טענותיכם מדוע אין לפטרכם.
זכות הטיעון וזכות הערעור
גם בפקודה זו אין לצה"ל זכות לפגוע לכם בזכות הטיעון והערעור. תוך 21 ימים מיום קבלת ההודעה על הכוונה לשחרר אתכם משירות קבע, צה"ל אמור לזמן אתכם לראיון בו יבחנו כל השיקולים ששקל הגורם המוסמך ובנוסף יבחנו את טענותיכם במעמד הריאיון. חשוב להזכיר אתם זכאים לקבל את הנתונים עליהם התבסס הגורם המוסמך שהובילו אותו להחלטה לשחרר אתכם!
אם הוחלט לשחרר אתכם בגין טענה על תפקוד לקוי, חשוב שתדעו כי לגורם המוסמך נתונה הסמכות להעמיד אתכם בפני תקופת ניסיון, אשר אורכה המינימלי הוא שלושה חודשים, והתפקיד אותו תמלאו נתון להחלטת הגורם המוסמך גם כן. בסיום התקופה הזו, הגורם המוסמך יקבל החלטה נוספת לגבי עתידכם.
בהנחה והוחלט לשחרר אתכם, אתם זכאים לערער בפני ראש אכ"א על ההחלטה לשחרר אתכם, תוך 30 יום מיום קבלת ההודעה. את ההחלטה עליו לקבל תוך שלושה שבועות מיום קבלת הערעור אך חשוב להבהיר שגם אם יהיה עיכוב מסוים זה לא יהווה עילה (בהכרח) לשינוי ההחלטה לגבי הערעור.
לאחר שהמליץ הגורם המוסמך לשחרר אתכם, ההחלטה עוברת לוועדת השחרור אשר היא זאת הקובעת, על בסיס ההמלצה של הגורם המוסמך האם לשחרר אתכם או לא כשהוועדה חייבת להתכנס בזמן סביר אחרי קבלת ההמלצה של הגורם המוסמך. הוועדה תצטרך לנמק את החלטתה בדומה להחלטה שיפוטית אחרת.
ניתן לראות שיש דמיון בין עילת השחרור מטעמים תפקודיים לבין עילת שחרור ביוזמת המערכת, אך הדרך לתקוף כל החלטה כזאת היא שונה. זה 'הלחם והחמאה' שלנו אשר בעזרת הניסיון הרב שצברנו מול גורמי הצבא אנו יודעים כיצד לנצל אותן ולייצג אתכם בצורה האפשרית הכי טובה שניתן. אנחנו כאן כדי לייצג את האינטרסים שלכם, לכן אנחנו מזמינים אתכם לפנות אלינו כדי שנוכל לעזור לכם בהליך זה מול גורמי הצבא.