גיוס בעלי מוגבלויות לצה"ל
בפתח הדברים, נציין את העבודה כי מתבגרים עם מוגבלויות כאלו ואחריות, יכולים להתגייס לשירות צבאי מלא או חלקי, באופן רגיל ו/או כמתנדבים, כאשר עבור רבים מהתבגרים המתמודדים עם מוגבלויות פיזיות כאלו ואחרות, השירות הצבאי מהווה אתגר משמעותי ואף מגדיל את סיכויהם לשילוב עתידי בחברה. יחד עם זאת, חשוב לציין שמבחינת הצבא, הגיוס של כלל המלש"בים (מועמדים לשירות ביטחון) נעשה בהתאם לשיקולי המערכת הצבאית, ועל פי הפרופיל הרפואי, סעיפי הליקוי וההקלות בשירות של המועמד לשירות.
שילוב אוכלוסיות מיוחדות בצה"ל
בעלי מוגבלויות פיזיות מוגדרים במערכת הצבאית כאוכלוסיה מיוחדת שלגביה השירות הצבאי מתאפשר בהתאם למדרגות השירות הבאות:
- בעלי מוגבלויות בעלי פרופיל 45 ומעלה – במקרים אלו, הצבא מאפשר גיוס של בעלי מוגבלויות לתפקידים שונים על פי סעיפי הליקוי של המתגייס ובהתאם להקלות המוענקות לו מראש.
- בעלי מוגבלויות בעלי פרופיל 25 – במקרים אלו, הצבא מאפשר לכלל בעלי המוגבלויות להתנדב לשירות ולהיות משובצים כמתנדבים ביחידות צה"ליות מסויומות. חשוב לציין שבעלי פרופיל זה נדרשים לפתוח תיק התנדבות לצורך שילובם במערך המתנדבים של הצבא.
- בעלי מוגבלויות בעלי פרופיל 21 – במקרים אלו, לא ניתן להתגייס לשירות וההתנדבות יכולה להיעשות בהתאם למצבו הגופני רפואי של המתנדב/ת.
שירות צבאי לבעלי צרכים מיוחדים
בכל הנוגע לצעירים המתמודדים עם מוגבלות שכלית התפתחותית ו/או אוטיזם, קיים מסלול שירות המכונה תכנית שווים במדים. תכנית זו היא תוכנית משותפת למשרד העבודה והרווחה, צה"ל וא"קים, כאשר מטרת התכנית היא לאפשר הזדמנות שווה לנערים ונערות עם מוגבלות שכלית ואוטיזם, להשתלב במסגרת הצבאית.
במסגרת התכנית, כלל המועמדים לשירות התנדבותי בצבא, עוברים תהליך הכשרה אזרחי טרם שילובם במערכת הצבאית. ההכשרה עצמה מורכבת ממפגשים קבוצתיים ובינאישים וזאת במקביל להתנסות והיכרות עם הבסיס בו המועמדים עתידים להתנדב. בסיום ההכשרה הכוללת בתוכה רכישת מיומנויות אישיות והיכרות עם המסגרת הצבאית באמצעות שבוע גדנ"ע וכדומה, נבחנת התאמתו של המועמד/ת להמשך התהליך ורק מועמדים בעלי התאמה לשירות התנדבותי ממשיכים בתכנית.
תכנית זו מיועדת לבוגרי החינוך המיוחד בכל רחבי הארץ בטווח הגילאים 18 עד 25, המתמודדים עם לקות פיסית או התפתחותית קלה, ו/או מוגבלות שכלית התנהגותית. חשוב לציין, משתתפי התכנית חייבים להיות מוכרים כבעלי צרכים מיוחדים על ידי משרד הרווחה והביטחון החברתי (מינהל מוגבלויות), ותנאי נוסף להשתתפותם בתכנית חייב לבוא לידי ביטוי ברמת המוטיבציה שלהם בכל הנוגע להשתלבותם במערכת הצבאית ומערך המתנדבים של צה"ל.
תכנית שווים במדים
תכנית שווים במדים נוסדה בשנת 2007 מתוך מטרה להביא לגיוסם של בוגרים רבים ככל האפשר המתמודדים עם מוגבלות שכלית, ומיום היווסדה של התכנית ועד היום, התכנית סללה את הדרך לעשרות אלפי מתבגרים עם מוגבלויות שכליות למצות את יכולותיהם האישיות במערך המתנדבים של צה"ל. חשוב לציין שתכנית זו, בדומה לתוכניות נוספות המונהגות בצבא לבעלי מוגבלויות ובעלי צרכים מיוחדים, תורמת באותה מידה לכלל המשרתים, וזאת לנוכח המפגש היומיומי של בעלי המוגבלויות והצרכים המיוחדים עם בני ובנות גילם המשרתים שירות רגיל ומלא. באופן זה, מושם דגש על שינוי היחס לבעלי מוגבלויות ובעלי צרכים מיוחדים מצד כלל המשרתים, חיילים ומפקדים כאחד. עצם קיומו של הפרויקט, מוכיח שוב ושוב כי השירות ההתנדבותי של בעלי הצרכים המיוחדים ובעלי המוגבלויות, תורם רבות לדימוי העצמי של כל מתנדב/ת ומהווה עבורו הזדמנות אידיאלית לשילוב ומימוש יכולותיו האישיות והבינאישיות אל מול הממונים עליו.
אם גם אתם רוצים לדעת יותר על גיוס בעלי מוגבלויות ובעלי צרכים מיוחדים למערכת הצבאית, אנו ממליצים לכם להיוועץ עם עורך דין צבאי לצורך מימוש הזכות.