כל מה שצריך לדעת על השתמטות מצה״ל – השלכות ועונשים
השתמטות מהצבא זה מצב בו המלש״ב פשוט לא מגיע ליום הגיוס שנקבע לו בצו הגיוס. תקופת ההשתמטות תהייה מיום שנקבע לגיוס ועד היום בו יתייצב המלש״ב בלשכת הגיוס.
שימו לב שהשתמטות היא שונה מנפקדות או עריקות, אלה מצבים שמקובל לתאר כי החייל כבר התגייס אך במהלך שירותו הסדיר הפסיק להגיע לבסיס (לקריאה על הבחנה זו לעומק ראה מאמר ״עריקות? נפקדות? השתמטות? המאמר שיעשה לכם סדר בבאלגן)
אז לא הגעתי ליום הגיוס שלי – עכשיו מה? איך ממשיכים? מהן ההשלכות?
עבירת ההשתמטות:
השתמטות מהצבא נחשבת לעבירה של ״היעדר מין השירות שלא ברשות״ וזו עבירה פלילית שעומד לצידה עונש של מאסר עד שלוש שנים. במקרים בהם ניתן להוכיח כוונה שלא לחזור לשירות, זאת עלולה להיות עבירה של "עריקה", שהעונש המקסימלי בגינה הוא עונש מאסר של עד שבע שנים. אין סיבה ישר לדאגה, בדר״כ הענישה תהייה נמוכה הרבה יותר, אבל, עדיין תמיד נמליץ לסיים את ההיעדרות כמה שיותר מהר, לענישה מקלה יותר.
חשוב לדעת שההשתמטות תיגמר בסופו של דבר, בין אם בהתייצבות המשתמט באופן יזום ובין אם במעצר של המשטרה הצבאית. אף אחד לא ״ישכח מכם״ ולבסוף תצטרכו לתת את הדין על ההשתמטות.
ענישה והשלכות משפטיות:
המשתמט התייצב בלשכת הגיוס או לחילופין נעצר. מהם העונשים הצפויים?
אפשרות ראשונה היא שהוא יועמד לדין משמעתי בפני קצין – סמכויות הקצין מוגבלות ותלויות בדרגה שלו אך במקרה החמור הענישה תהייה או מאסר מותנה, ובמקרים קלים יותר נזיפה או התראה. כמו כן, העמדה לדין משמעתי נרשמת בתיקו הצבאי של המשתמט ותלווה אותו לאורך שירותו הצבאי אך לא מהווה רישום פלילי שתלווה אותו גם בחייו האזרחים.
האפשרות האחרת היא הגשת כתב אישום – לפי הנחיות התביעה הצבאית התביעה תגיש כתב אישום במקרים של השתמטות מצה"ל כאשר תקופת ההיעדרות עולה על 540 ימים! במקרה זה הענישה תהייה חמורה יותר וכמעט תמיד תסיים בכליאה. במידה והחייל נידון בפני דן יחיד (שופט אחד), השופט יכול להטיל עליו בגין ההשתמטות עד שנת מאסר. במידה ומדובר בהרכב של שלושה שופטים הם יכול להטיל עד שלוש שנות מאסר. הענישה נגזרת ממשך תקופת ההעדרות.
לשיפוט בבית דין בדר״כ נלווה פעמים רבות מאסר על תנאי ולעיתים אף רישום פלילי – רישום אשר ילווה אותו גם בחייו האזרחיים.
נציין שגם אם עברו 540 ימים של השתמטות ניתן לנסות לשכנע את הפרקליט שלא להגיש כתב אישום וההליך יטופל בדין משמעתי.
העמדה לדין בגין עריקה:
במידה והמשתמט נעדר מין השירות מעל חמש שנים, ניתן יהיה להעמיד אותו לדין בגין עריקה. גם במקרה כזה ניתן לנסות לשכנע את הפרקליט שלא להגיש כתב אישום על עבירת עריקות אלא היעדרות משירות. עריקות נחשב לעבירה חמורה הרבה יותר ועונשה יכול להיות החל ממאסר על תנאי ועד 15 שנות מאסר בפועל!
חשוב לציין שבכל מקרה ומקרה תמיד יש מה לעשות כדי להתמודד עם ההשלכות והעונשים. שום דבר אינו חד משמעי ועל כן תמיד כדאי לעבור את ההליך בליווי עו״ד שיביא שיעזור לכם להתמודד עם ההליך ולעבור אותו עם העונשים וההשלכות המקלות ביותר.