עבירת סמים בצבא – כתם לכל החיים?
התייחסותם של חיילים לעבירות סמים בצה"ל בדרך כלל מתחלקות לשתיים: הקבוצה הראשונה יוצאת מנקודת הנחה שעבירות סמים בצה"ל נבחנות באופן דומה לעבירות סמים באזרחות, קרי באופן מקל זאת לאור מדיניות מקלה של רשויות המדינה. הקבוצה השנייה חוששת שביצוע עבירת סמים בצה"ל יכולה להשפיע על שארית חייהם וזאת על אף שמדובר בטעות "טיפשית של נער בן עשרה". במאמר זה נרצה להסביר וליישר קו עם קוראינו מה הסכנה שבביצוע עבירות סמים בצה"ל והאם וכיצד ביצוע עבירה כזו יכול להשפיע עליכם גם שנים קדימה.
מדיניות העמדה לדין בגין ביצוע עבירות סמים
ראשית נזכיר שגם אם העבירה בוצעה במהלך שהות בבית, בנסיבות אזרחיות, עדיין תקום זיקה צבאית אך ורק מתוקף שיוכם של החיילים לצה"ל. הכלל המנחה את התביעה הצבאית הוא שגם בעבירה של שימוש או החזקה, יש לייחס לנאשם עבירה הנושאת רישום פלילי. נסייג ונגיד שהתביעה יכולה לשקול שיקולים לקולא ובכך לוותר על הרישום הפלילי, אך אין להסתמך על כך וכמובן שזו הסכמה שלבד, קרי ללא עורך דין מומחה, לא יהיה לכם קל להגיע אליה.
מה זה בדיוק "רישום פלילי"?
לפי חוק המרשם הפלילי ותקנות השבים משנת 1981, המשטרה מנהלת מרשם פלילי אשר מכיל את פרטיו של כל אדם שלגביו ניתנה הרשעה ויכלול פרטים מתוך העבירה (כגון מה ההרשעה, האם ניתנו צווי מבחן, האם נקבע שהאדם אינו כשיר לעמוד לדין, האם ניתנה חנינה ועוד). המשטרה משתמשת בגיליון הרשעות קודמות (רישום פלילי) כדי ללמוד על עבר של חשוד או עד באירוע פלילי כזה או אחר.
חשוב להבין שרישום פלילי יכול להשפיע רבות על עתידכם, בעיקר בפן התעסוקתי. הרישום הפלילי מונע מאדם להתקבל לעבודה במשרדי ממשלה או בטחון, וכן בעוד תפקידים הדורשים תדמית "נקייה" של העובד, כגון פסיכולוג, כבאי, נהג אוטובוס ועוד מגוון רחב של מקצועות. בנוסף, רישום פלילי יכול למנוע מעבר למדינות מסוימות ולשלול רישיונות שונים.
זה המקום לציין כי לפני כעשור עבר חוק המאפשר רישום פלילי מופחת, אך מדובר באופציה אשר רלוונטית רק למקרים של עוון, קרי עבירות מסויימות, ורק במקרה של הטלת עונשים מסויימים. לא תמיד זה קל, ואפילו לרוב זה קשה, אך במקרים רבים, בעזרת ייצוג משפטי נכון ניתן להפחית את הרישום הפלילי, כאשר המטרה היא כמובן המרת הסעיף לכזה שמאפשר רישום פלילי מופחת, ועונש שמאפשר זאת. למה זה חשוב? בניגוד לרישום הפלילי הרגיל, רישום פלילי מופחת חשוף לפחות עיניים, וכמעט אף גורם לא חשוף אליו, ונחשב כמו 'אי הרשעה' באזרחות, ובנוסף הוא נמחק לחלוטין לאחר חמש שנים, כך שבהנחה וביצעתם עבירת סמים בגיל 19, עד גיל 24 הכל ייעלם.
האם ניתן למחוק רישום פלילי?
התשובה היא כן. האם תמיד? כמובן שלא, אך תמיד אפשר לנסות והאם זה קל? לא, לא מדובר בהליך נפוץ ופשוט. ראשית לכל הרשעה מוגדרת תקופת התיישנות ותקופת מחיקה, כך שלגבי השאלה "האם הרישום יישאר איתנו לנצח" התשובה היא לא. בדרך כלל, הרשעה שעברו 10 שנים מתום תקופת ההתיישנות שלה תיחשב כהרשעה שנמחקה. עם זאת, ישנן דקויות שונות הנוגעות לאפשרות ביטול הרישום הפלילי, אך דקויות מורכבות אלו רחבות ומעמיקות מידי בשביל פורום זה. אנו כאן נגיד שבמקרה בו אתם מעוניינים לבטל רישום פלילי, עליכם לפנות בהקדם לעורך דין מקצועי אשר מומחה בבקשות מורכבות מסוג זה.
סיכום
אם כך, אנחנו מקווים שהצלחתם לקבל תשובה לשאלתכם, וכי אף אחד מהקבוצות למעלה לא מדייק בעמדתו. עבירות סמים יכולות להיות בעלות השפעה נרחבת על עתידכם אם אינכם מודעים לסכנות שטמונות בעבירות כאלו. אנחנו כאן כדי לספק לכם אפיק משפטי אשר ייצג את האינטרסים שלכם בצורה הטובה ביותר, כבר משלב החקירה וכן גם בשלב בו הורשעתם ואתם מעוניינים ברישום פלילי מופחת או מחיקה של הרישום בכלל.
אנחנו כאן בשבילכם, פנו אלינו וביחד נעבור את זה!